Školní družina Slavonín

Týden zdravé výživy

13. 11. 2023
Bc. Kaněčková Zuzana

V týdnu od 13. do 16. 11. 2023 jsme se ve školní družině zabývali zdravou výživou. Pro mnohé z dětí to nebyla žádná novinka, i tak se dozvěděly spoustu nových informací a také praktické, jednoduché recepty, které si mohou s rodiči samy doma připravovat.

První část týdne se nesla v teoretickém duchu, kdy jsme si vysvětlili základy zdravého životního stylu, prozkoumali stravování ve fast foodech, jak by měl vypadat zdravý talíř, které nápoje jsou pro nás vhodné či nikoliv, nebo například, co jsou to superpotraviny a jak je zařadit do jídelníčku.

Druhá část byla pro děti určitě zajímavější. Byla to ochutnávka a příprava jednoduchých jídel a nápojů, do které se samy aktivně zapojily. Nejdříve jsme se sešli v komunitním kruhu, abychom si osvěžili nové poznatky, hned potom se děti vrhly na přípravu samotných pokrmů. Nejdříve jsme si udělali pomazánku z červené řepy.  A protože děti byly po ochutnávce nadšené a maminky si chodily pro recept, na konci článku bude návod na přípravu.

Ochutnali jsme také zdravé klíčky (mungo, cizrna, jetel, hrášek), které stačí doma nechat přes noc ve vodě a potom jen ráno a večer propláchnou čistou vodou na talíři a máte bohatý zdroj vitaminů i zábavu pro děti.

V další části jsme se seznámili se spiralizérem. Je to pomůcka do kuchyně, která z ovoce či zeleniny, vykroutí hravé špagety, lupínky apod. Takže pokud vaše děti odmítají zeleninu nebo ovoce, zkuste jim ji nabídnout třeba ve formě špaget a určitě si ji nakonec zamilují.

Na úplný závěr jsme si vyzkoušeli odšťavňovač a připravili si čerstvou ovocno-zeleninovou šťávu. Variant a možností odšťavňování je mnoho. My jsme zvolili tři základní ingredience. A sice: na 2 mrkve, 1 jablko a šťáva z 1/2 citronu.  Příprava je jednoduchá, rychlá, bez éček a konzervantů, jediná podmínka je, že musíte mít doma odšťavňovač. Investovat do zdraví se ale vyplatí.

Možná jste si o prodlouženém víkendu zkoušeli pomazánku z červené řepy doma připravit, a pokud ne, zde je slíbený recept:

uvařená řepa (1 velká nebo 5 – 6 malých, podle barvy) – nakrájet a umixovat dohladka

½ tučného tvarohu ve vaničce

cca lžíce zakysané smetany

křenová pasta – vrchovatá lžička nebo podle chuti

olivový olej

sůl (nebo ume ocet)

čerstvá pažitka

Dobrou chuť!