Mateřská škola Slavonín

Pradědovo dětské muzeum Bludov

9. 6. 2023
Lónová Pavla

Dne 6. a 7. června navštívily děti z MŠ Slavonín a MŠ Nedvězí Pradědovo dětské muzeum v Bludově.  Děti byly motivovány k poznávání nového, k rozšiřování poznatků z nejrůznějších oblastí života.

Byly rozděleny do skupinek. První skupinka dětí se přemístila do „Pradědovy školičky“. Zahrály si zde na detektivy. Motivace byla směřována k analyzování stop, které se přes noc na zahradě muzea objevily. Skřítkové Theo a Julie, kteří bydlí v muzeu, si nevěděli rady, a tak požádali děti o pomoc. Ty měly za úkol najít plánek a mapu, aby mohly okolí prozkoumat.

Druhá skupinka dětí se přemístila do herny.  Mohly si hrát v domečcích, které byly tematicky vybavené reálnými doplňky: „Hokynářství u Kudrnů“, „Prádelna u Mydlinky“, „Hostinec krále Richarda“, „Doktor“, „Krejčí Jehlička“, „Apatyka naší čarodějnice“ a domeček „Bílý potok“, kde se dozvěděly mnoho informací o pohoří Jeseníky.  K dispozici pro hru byla i dřevěná skládanka vláčkové dráhy, obrázkové panely, labyrinty, skrývačky a početní hry.

Obě skupinky se po daném časovém úseku vyměnily.

Závěrem se děti sešly na zahradě, kde zkoumaly plánek a vybavení zahrady. Vyzkoušely si houpačky, pískoviště, vrbové tunely a prošly si květinovou zahrádku.  Odnesly si spoustu pozitivních zážitků, na které budeme dále ve školce navazovat. Výlet jsme zakončili společným zpěvem v autobuse, který ocenil i pan řidič.

Projektový den byl hrazen z dotace operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání „Šablony do škol“.